Klinika pediatrie nemocnice v Prešove si pripomína 60-tku

03.12.2003 Celý región

Klinika pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove patrí k moderným funkčným zdravotníckym pracoviskám porovnateľným s ...
Klinika pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove patrí k moderným funkčným zdravotníckym pracoviskám porovnateľným s inými na území Slovenska. Po tom, čo funguje od januára 2001 v nových priestoroch je teraz jediným problémom v jej chode nevykrytie dodávky prístrojovej techniky v druhej etape.

Ako na tlačovej konferencii v Prešove 2. decembra zdôraznil Ján Kovaľ, prednosta kliniky, ide o sumu päť miliónov Sk. Chýba napr. kardiosonografická sonda, holter na vyšetrenie porúch vo fungovaní srdca i prenosný röntgenový prístroj.
Klinika, ktorá sa premenila z detského oddelenia tohto roku po tom, čo bola zriadená FNsP, disponuje 75 posteľami pre deti a mládež vo veku do 18 rokov, sedem z nich sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti a ďalších 30 je určených matkám s hospitalizovaným dojčaťom a batoľaťom. Pri svojom zriadení v novembri 1943 malo detské oddelenie 40 lôžok, najviac a to 120 obhospodarovalo v 70. rokoch. Podľa Kovaľa je súčasná úroveň pôrodnosti v spádovej oblasti kliniky asi o tretinu nižšia ako v spomínaných 70. rokoch.
Klinika má 14 funkčných lekárskych miest a 54 zdravotných sestier. Priemerne za rok ošetria do 3500 hospitalizovaných pacientov.
Jubileu je venovaný program 5. Prešovských pediatrických dní vo štvrtok a v piatok 4. a 5. decembra.

(jj)
 

Vyberte región